Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Prelude in E minor


Πρελούδιο. Στην αρχική του μορφή, πρελούδιο(Ιταλικα:preludio) σημαίνει προοίμιο, εισαγωγή. Τα πρελούδια χρησίμευαν ως άσκηση για τα χέρια των μουσικών πριν την εκτέλεση του κυρίως έργου, για κούρδισμα και για τη σταθεροποίηση του οργάνου.
Με την πάροδο του χρόνου και την επικράτηση του κινήματος του Ρομαντισμού, το πρελούδιο έπαψε να έχει παρακολουθηματικό χαρακτήρα, αυτονομήθηκε και κατέστη κομμάτι αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα. Κύριοι εκπρόσωποι του Ρομαντισμού υπήρξαν ο Λίστ(βλέπε προηγούμενη ανάρτηση) και ο Σοπέν.

Ο συνθέτης.
Γεννημένος το 1810, ο Φρεντερίκ Σοπέν(Frédéric François Chopin ή Szopen αυθεντικά) αποτέλεσε έναν απο τους κυριότερους εκφραστές της δυτικο
ευρωπαικής κλασικής μουσικής. Πολωνός στην καταγωγή, έζησε στην Γαλλία, Αγγλία και Σκωτία. Από πολλούς θεωρήθηκε ως δεύτερος Μότσαρτ, καθώς από νωρίς εκδηλώθηκε η κλίση του στη μουσική. Το έργο του κατ'αποκλειστικότητα αποτελείται απο συνθέσεις για πιάνο, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ανέπτυξε εκτός των άλλων και πολωνικούς χορούς όπως τις Πολωνέζες και τη Μαζούρκα. Πέθανε το 1849, σε ηλικία 39 ετών.
Το κομμάτι.Είναι ένα απο τα γνωστότερα και χαρακτηριστικότερα έργα του Σοπέν. Η πλήρης ονομασία είναι "Πρελούδιο σε μι ελάσσονα(μι μινόρε), op.28 no.4". Είναι γραμμένο σε τέσσερα τέταρτα, ενώ ξεχωρίζει για την μελωδική απλότητα και την υποβλητικότητα. Για το λόγο αυτό, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ταινίες (Βλ. Ημερολόγιο).
Ypdate:
Αισίως και περιχαρώς ανακοινώνω ότι το έχω ολοκληρώσει! Το legato μου θέλει ΠΟΛΥ δουλειά, ωστόσο πάντα είναι ικανοποίηση να τα καταφέρνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου